search expand

Nu kan din arbetsplats bli Stjärnmärkt

Vad innebär Stjärnmärkt?
Stjärnmärkt är en utbildningsmodell som tagits fram av Svenskt Demenscentrum. Den vänder sig till dem som arbetar inom dagverksamhet, hemtjänst, särskilt boende samt biståndsenheter. När 80 procent av medarbetarna på en arbetsplats genomfört samtliga utbildningssteg och använder de verktyg som introducerats blir arbetsplatsen Stjärnmärkt.
Arbetsplatsen erhåller då ett diplom med Stjärnmärkts symbol. Det är ett bevis för att medarbetarna har fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.
Stjärnmärkningen gäller under ett år. För att förnya den ska enhetschefen i den årliga uppföljningen visa att minst 80 procent av medarbetarna har genomgått de fyra utbildningsstegen och att de kontinuerligt arbetar med Checklista demens, SveDem (gäller särskilt boende) och Nollvision. Chefen måste alltså se till att tillräckligt många nyanställda utbildar sig och arbetar utifrån Stjärnmärkts modell.
För att genomföra utbildningssatsningen krävs tid, engagemang och god planering. Varje steg innehåller en reflektionsträff à 3 timmar samt arbetsuppgift.
Så hanterar vi personuppgifter ”GDPR” (nytt fönster)

Vilka steg ingår i utbildningsmodellen?

I steg 1 och 3 kan deltagare från olika verksamheter – dagverksamhet, hemtjänst, särskilt boende och biståndsenhet – utbildas samtidigt. I steg 2 och 4 utbildas de olika verksamheterna var för sig. Innan träffarna ska medarbetarna ha genomfört webbutbildningarna.

Steg 1:

Deltagarna genomför webbutbildningarna Demens ABC och Demens ABC plus. Sedan följer en reflektionsträff då de bland annat får en arbetsuppgift; ett konkret exempel på hur de kan arbeta mer personcentrerat på sin arbetsplats.

Steg 2:

Reflektionsträff då arbetsuppgiften redovisas. Fördjupning i demenssjukdomar och symptom. Fallbeskrivningar av bland annat bemötande, nutrition och anhörigstöd. Ny arbetsuppgift och utsedd ansvarig för registrering i Svenska Demensregistret (gäller SÄBO).

Steg 3:

Deltagarna genomför webbutbildningen Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar. Reflektionsträff och genomgång av nollvisionens arbetspolicy som sedan ska användas kontinuerligt i verksamheten.

Steg 4:

Checklista demens introduceras. Den första checklistan görs på plats och ska sedan användas kontinuerligt i verksamheten. (Checklista demens är ett arbetsredskap för att lyfta det personcentrerade arbetssättet). Genomgång av planeringsunderlag för utvecklingsarbetet.

När deltagarna genomgått samtliga utbildningssteg väljer chefen, tillsammans med medarbetare, ett utvecklingsområde att arbeta med under året. Det kan till exempel handla om nutrition, aktivitet, vård i livets slutskede eller hur tvång och begränsningsåtgärder kan undvikas i olika omvårdnadssituationer. Arbetet med utvecklingsområdet redovisas via en enkät i den årliga uppföljningen.

  • Minst 80 procent av medarbetarna (chef, dag-och nattpersonal) på enheten ska ha genomgått utbildningsmodellens fyra steg (det gäller inte bara första året utan även påföljande år). För att enheten ska bli Stjärnmärkt är det obligatoriskt att chefen genomfört samtliga steg.
  • Nollvision: Första Stjärnmärkningen kräver att tre valda områden från Nollvisions arbetspolicy har påbörjats (inom tre månader). Efter det ska enheten fortsätta arbeta aktivt med nollvisionen, dvs att förebygga tvång och begränsningar.
  • Checklista demens: första Stjärnmärkningen kräver att samtliga deltagare medverkat i tre checklistor (inom tre månader). Efter det ska enheten fortsätta arbeta aktivt med Checklista demens.
  • Enheten arbetar aktivt med ett valfritt utvecklingsområde.
  • Enheten registrerar i SveDem (gäller endast särskilda boenden).

För att kunna bli Stjärnmärkt behöver arbetsplatsen anlita en Stjärninstruktör utbildad av Svenskt Demenscentrum. Instruktören ansvarar för att de fyra utbildningsstegen genomförs enligt modellen och rapporterar till Svenskt Demenscentrum när arbetsplatsen uppfyllt villkoren för att bli Stjärnmärkt.

  • Planera och genomföra reflektionsträffarna.
  • Registrera närvaro och följa upp att samtliga deltagare genomgått webbutbildningarna (giltiga diplom fungerar som bevis).
  • Rapportera till Svenskt Demenscentrum när utbildningen genomförts enligt kriterierna.
  • Till instruktörens uppgifter hör även att stämma av med chefen inför den årliga uppföljningen via enkät som årligen ska skickas till Svenskt Demenscentrum. Att svara på enkäten är ett krav för att få fortsätta vara Stjärnmärkt.
  • Svenskt Demenscentrum arrangerar särskilda utbildningar för dig som vill arbeta som Stjärninstruktör.

    Vi går igenom utbildningsmodellen med tillhörande arbetsmaterial. Teori varvas med praktiskt arbete (2 dagar). Efter två dagar är du färdig Stjärninstruktör.

    Vi erbjuder en uppföljningsdag då vi bland annat tar upp hur man kan leda ett multikulturellt team med fokus på det svenska språket (en halvdag).

    Pris för utbildningsdagarna: 9 000 kr, exkl. moms. Priset inkluderar lunch, fika och utbildningsmaterial (pärm, böcker, USB-minne). Dessutom ingår kontinuerlig handledning.

    Utbildningarna till Stjärninstruktör äger rum hos Svenskt Demenscentrum. Vill ni att vi utbildar hos er? Det är möjligt om minst 15 personer deltar. Tillkommer resekostnader och logi för utbildarna.

För att bli Stjärnmärkt betalar arbetsplatsen 100 kr/medarbetare, exkl. moms. Arbetsplatsen betalar för max 80 procent av medarbetarna, det vill säga kostnaden blir densamma om 100 procent deltar i utbildningsmodellen. Oavsett deltagarantal kan kostnaden aldrig överstiga 4 000 kr, exkl. moms.

Vill du veta mer om Stjärnmärkt?

www.stjärnmärkt.se
info@stjarnmarkt.se